Haapajärven seurakunnan pappilat

Laurikkalan pappila

Laurikkala on entinen kirkkoherran virkatalo, jossa sijaitsee nykyisin seurakunnan kirkkoherranvirasto, papiston työhuoneet, nuorisotoimisto sekä lähetystoimisto.  Lisäksi pappilan vanhassa salissa kokoontuvat monet seurakunnan pienpiirit.

Laurikkalan pappila on rakennettu vuonna 1862 ja peruskorjattu vuonna 1997.

Pikkupappila

Pikkupappila on alunperin rakennettu Haapajärven ensimmäisen kirkkoherran virka-asunnoksi vuonna 1842.  Sittemmin rakennuksessa on toiminut mm. pitäjän ensimmäinen kansakoulu sekä viime vuosisadan puolella muutaman vuoden ajan Haapajärven Säästöpankki.  Aivan viime vuosikymmenet rakennus oli huonekaluliikkeen varastona, kunnes seurakunta peruskorjasi arvokkaan talon 1997-1998.

Nykyisin Pikkupappila on seurakunnan nuorisotyön toimintakeskus.  Kesäisin pappilassa toimii myös kahvila ja pieni myymälä, josta voi ostaa vaikkapa ikoneja ja käsitöitä.  Samassa pihapiirissä sijaitsevan Laurikkalan pappilan kanssa se muodostaa merkittävän kulttuurihistoriallisen miljöön.

Ronkaalan pappila

Ronkaala on paitsi Haapajärven pappien ensimmäinen virkatalo, myös pitäjän ensimmäisiä vakituisia asuinpaikkoja.  Tila on saanut nimensäPekka Ronkaisesta, joka on yksi kolmesta ensimmäisestä nimeltä tunnetusta haapajärvisestä.  Pekka Ronkainen asettui Ronkaalan tienoille 1500-luvun puolivälissä.  Pappilaksi Ronkaala muuttui vuonna 1693, jolloin sinne asettui asumaan seurakunnan ensimmäinen kappalainen Erik Wallenius.  Ronkaala on nykysinkin asuinkäytössä.  Samassa pihapiirissä sijaitsee Ronkaalan entinen päärakennus, kaupungin omistama 1700-luvulta peräisin oleva presidentti Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo.