Händelin suurteos Messias-oratorio Haapajärven kirkossa 2.10.

Händelin Messias-oratorio Haapajärven kirkossa

-Reformaation 500-vuotisjuhla koetaan yhdessä suurin sävelin

Martti Luther on sanonut: ”Kristuksen kärsimykseen on vastattava elämällä ja totuudella, ei sanoilla.”

Oulun hiippakunnassa ei tämän vuoksi pidetä pitkiä puheita 500-vuotista reformaatiota juhlittaessa, vaan annetaan musiikin viestiä kiitosta ja iloa.

Lutherille musiikki oli arvokkain asia maailmassa heti teologian jälkeen. Tätä kunnioittaakseen piispa Samuel Salmi ja Oulun hiippakunta lähettävät oratoriokuoronsa orkesterin ja solistien kanssa kuudelle paikkakunnalle viemisinään Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio.

Musiikissa on tulkitsijalleen ja kuulijalleen elämän merkki.

Lutherin sanoin musiikki on ”Herran käsittämätön lahja”. Tämä reformaation juhlavuoden lahja on lunastettavissa lokakuussa Raahessa, Haapajärvellä, Rovaniemellä, Kuusamossa, Luulajassa ja Oulussa.

Mestarillisen Messias-oratorion musiikilla tavoitetaan enemmän kuin sanoilla. Sen kautta jaetaan helpommin ne tunteet, joita usko ja armo meissä herättävät. Tämä oli musiikin merkitys myös Lutherin mukaan.

Hiippakuntasihteeri Raimo Paaso, joka johtaa kaikki Messiaan esitykset, valitsi Händelin oratorion reformaatiovuoden merkkiteokseksi, koska se viestii hänen mukaansa ajattomuudesta. ”Händelin vuonna 1741 valmistunut teos kykenee yhä tänään virtaamaan tuoreesti.”

Paaso on perustanut projektia varten vuonna 2015 Oulun hiippakunnan oratoriokuoron (OHO). Kuoron laulajat, musiikin ammattilaisia ja pitkän linjan harrastajia, tulevat pääosin Oulun alueelta, mutta mukana on laulajia myös Raahesta, Kemistä, Siikalatvalta, Limingasta ja Muhokselta.

Messias-oratorion orkesterina on Oulunsalo Ensemble, 10. toimintavuottaan viettävä ammattilaisten ja heidän koulutettavinaan olevien tulevien ammattilaisten yhtye, jonka jäseneksi kutsutaan. Yhtyeen konserttimestarina toimii Sinikka Ala-Leppilampi.

Messias-oratorion solistikvartetin muodostavat Pia-Karin Helsing, sopraano, Virpi Räisänen, mezzosopraano, Niall Chorell, tenori ja Jaakko Kortekangas, baritoni.

Händelin Messias-oratorio esitetään Haapajärven Kristuksen kirkastumisen kirkossa ma 2.10. klo 19.00.

Konserttiin on vapaa pääsy, mutta ohjelmalehden ostaneilla on etuoikeus istumapaikoille. Käsiohjelman hinta on 20 euroa.