Avioliittoon vihkiminen

Minne sinä menet, sinne minäkin menen, ja minne sinä jäät, sinne minäkin jään (Ruut 1:16)

Ihmisen elämässä on harvoja asioita, jotka jäävät mieleen yhtä hyvin kuin hääpäivä.  Päivää on valmisteltu kuukausia.  Sen eteen on tehty paljon työtä.  Se on päivä, joka on ladattu täyteen tunteita ja odotuksia.  Jo aivan Raamatun alussa kerrotaankin siitä, miten Jumala antoi meille suurenmoisen lahjan tekemällä ihmisistä erilaisia – miehiä ja naisia.

Avioliitto on perheen perusta, jolle julkinen sitoutuminen ja yhteiskunnan vahvistus antavat turvan.  Elinikäinen sitoutuminen toiseen ihmiseen kysyykin rakkautta, joka ei perustu ainoastaan tunteisiin.  Vihkikaavassahan kysytäänkin: tahdotko.

Kirkollisen vihkimisen sisältö on siinä, että vihittävät sitoutuvat julkisesti elämään keskenään avioliitossa ja kasvattamaan perhettään kristillisesti.  Paikalle kokoontunut seurakunta rukoilee avioliittoon vihittävien ja heidän tulevaisuutensa puolesta.  Vihkiminen voidaan toteuttaa myös morsiusmessuna, jolloin vihkitoimitukseen sisältyy ehtoollisen vietto.

Haapajärven seurakunnassa voidaan vihkimisiä toimittaa Kristuksen kirkastumisen kirkossa, seurakuntatalon kappelissa, Olkkolan kyläkirkossa tai muussa erikseen sovittavassa paikassa.  Kesä on suosituinta vihkimisaikaa, joten erityisesti kirkko kannattaa varata hyvissä ajoin.  Sekä pääkirkossa että Olkkolan kirkossa seurakunta huolehtii normaalista alttarin kukituksesta sekä vihkiryijystä.  Muusta koristelusta vastaa hääpari.  Koristelusta on etukäteen neuvoteltava suntion kanssa.

Vihkitoimituksesta voit sopia ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon.  Sieltä saa myös tietoa tarvittavista asiakirjoista kuten avioliiton esteiden tutkimisesta eli kuulutuksista.  Kirkkoherranvirastosta saa tietoa myös seurakuntatalon ja Honkaniemen leirikeskuksen varauksista mahdollista hääjuhlan viettoa varten.  Koska kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan jumalanpalvelus, kannattaa musiikkivalinnoista olla etukäteen yhteydessä kanttorin kanssa.

Kaikkivaltias Jumala.  Ellet sinä rakenna taloa, rakentajat näkevät turhaan vaivaa.  Liitä nämä aviopuolisot toisiinsa rakkaudella ja pyhitä heidän avioliittonsa nimesi kunniaksi.  Auta heitä rakentamaan koti, jossa usko, toivo ja rakkaus vallitsevat.  Anna heille Pyhä Henkesi, niin että he sinun siunaaminasi eläisivät rauhassa.  Auta heitä kilvoittelemaan uskossa ja vie heidät kerran taivaan kotiin.  Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.

Voit ladata tästä itsellesi seurakunnan oppaan häiden järjestämisestä: Esite vihkimisesta

Lisää tietoa, mm. vihkikaava, löytyy tästä.