Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. (Jes. 43:1)

Kaste on kristillisen uskon perustava sakramentti. Se on portti, jonka kautta tullaan Jumalan perheen ja kirkon jäseneksi. Luterilaisen kirkon Katekismus sanoo kasteen lahjasta seuraavasti:

”Kasteen lahjassa Jumala kutsuu jokaisen nimeltä omakseen. Tämä armo annetaan kaikille, myös lapsille. Jeesus käski tuomaan lapsia luokseen, koska Jumalan valtakunta kuuluu heidän kaltaisilleen. Vanhemmat tuovat lapsen kasteelle ja rukoilevat yhdessä kummien kanssa hänen puolestaan. Kasteen arvo ei riipu meidän asenteestamme, sillä kaste ja usko ovat Jumalan teko meissä.”

Kaste voidaan toimittaa joko kotona tai seurakunnan tiloissa, esim. kirkossa tai seurakuntatalon kappelissa. Mikäli vanhemmat haluavat, kaste voidaan toimittaa myös sunnuntain messun yhteydessä kastejumalanpalveluksena.  Jos kaste toimitetaan kotona, rakennetaan toimitusta varten kotialttari, kastepöytä, johon tarvitaan valkoinen liina, kastemalja sekä kynttilä. Luonnollisesti pöydälle voidaan asetella Raamattu sekä kukkia.

Vauva tulisi kastaa n. 1-2 kk:n kuluessa syntymästä. Kastettavalle tulee nimetä vähintään kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja ja kuuluvat evankelisluterilaiseen kirkkoon. Heidän lisäkseen lapsella voi olla muitakin samat ehdot täyttävää tai johonkin muuhun lapsikasteen hyväksyvään kirkkoon kuuluvaa kummia. Se, mikä on sanottu lapsikasteesta, koskee soveltuvin osin myös sellaista nuorta tai aikuista, jota ei ole lapsena kastettu, mutta joka haluaa kasteessa liittyä luterilaiseen kirkkoon.

Kasteesta voi sopia suoraan toivomansa papin kanssa tai ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Kastepappi ottaa yhteyttä ja tulee yleensä käymään lapsen kodissa ennen kastetta, jolloin voidaan sopia tarkemmista yksityiskohdista. Edellisellä viikolla kastettuja muistetaan nimeltä seuraavan viikon sunnuntain messun esirukouksessa.

Jumala, sinä ajattelit minua jo ennen kuin synnyin,
ja kasteessa sinä kutsuit minut nimeltä.
Sinä tunnet minut kokonaan.
Kiitos, että välität minusta aina.
Amen.

Voit ladata tästä itsellesi seurakunnan oppaan kastetilaisuuden järjestämisestä: Esite kasteesta

Lisää tietoa, mm. kastekaava, löytyy tästä.