Ympäristötyö

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä ( 1. Moos. 2:15)

Luomakuntaa varjelemassa

Koska elämme kristillisen uskomme mukaan luomakunnassa emmekä sattumakunnassa, meille on kristittyinä annettu tehtäväksi pitää huolta ympäristöstämme.  Luonto ei ole meidän omamme, sillä kaikki, mitä on, on Luojan omaa.  Ihmisinä me saamme kuitenkin toimia Jumalan työtovereina, nauttia luomakunnan kauneudesta, mutta myös varjella sitä.

Ympäristödiplomi

Kirkon ympäristödiplomi on tae siitä, että seurakunta on huomioinut luonnon suojelun ja kestävän kehityksen arvot myös käytännön työssä.  Haapajärven seurakunta on saanut diplomin vuonna 2010.  Neljä vuotta voimassa ollut diplomi uusittiin 2016.  Voit tutustua ympäristödiplomin vaatimuksiin tästä linkistä.

Haapajärven seurakunnan ympäristöohjelma

Suojelualueet

Seurakunta on rauhoittanut luonnonsuojelu- ja virkistyskäyttöön kaksi omistamaansa maa-aluetta: Siiponkoskella Kalajoessa sijaitsevan Isosaaren sekä Lamminrämeen suoalueen.

Isosaari sijaitsee lähellä keskustaa, joten se on myös suosittu virkistysalue.

Seurakunta on ennallistanut ja suojellut omistamansa Lamminrämeen suoalueen. Lamminräme on mm. tärkeä metsäkanalintujen pesimispaikka.

Ympäristöpalkinnot

Seurakunta on saanut ympäristötyöstään ja toiminnastaan kestävän kehityksen hyväksi kaksi ympäristöpalkintoa.  Vuonna 1984 seurakunnalle myönnettiin Pohjois-Suomenselän luonnonsuojeluyhdistyksen ympäristöpalkinto.  Vuonna 2012 seurakunta voitti Suomen luonnonsuojeluliiton, 4H:n ja Suomen Partiolaisten järjestämässä valtakunnallisessa Luontohaaste-kilpailussa seurakuntien sarjan ensimmäisen palkinnon.

Reilua kauppaa

Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan.  Haapajärven seurakunta tarjoaa tilaisuuksissa Reilun kaupan kahvia ja teetä sekä mahdollisuuksien mukaan myös muita Reilun kaupan tuotteita.  Reilun kaupan periaatteisiin sitoutumalla seurakunta on saanut Reilun kaupan seurakunnan arvonimen.  Lisätietoa asiasta saat Reilun kaupan yhdistyksen sivuilta.

Vihreät riparit

Seurakunnan rippikoulutyö on mukana Vihreät riparit hankkeessa, josta löytyy lisää tietoa kirkkohallituksen sivuilta.

Vihreät riparit