Tyhjän sylin muistelupaikka Haapajärven kirkkomaalle

Haapajärven seurakunta on saanut muistelupaikan tyhjälle sylille. Paikka sijaitsee Kristuksen kirkon     viereisellä hautausmaalla, aivan kirkon välittömässä läheisyydessä. Paikalla on pieni kivi, jonka päällä istuu enkeli. Kivessä on teksti:

Tyhjän sylin aiheuttamalle kaipaukselle. Herra auta meitä surussamme.

Kiven juurella on pieni laatta, jolle voi halutessaan sytyttää kynttilän. Laatalle mahtuu useita kynttilöitä. Paikka valikoitui tarkoituksella suojaisaan kulmaan. Kiven luona on myös penkki, jolle voi istahtaa vaikka hiljentymään.

Tyhjän sylin muistelupaikka on tarkoitettu kaikille, jotka surevat tyhjää syliä eri syistä: heille, jotka ovat kokeneet keskenmenon tai keskenmenoja ja heille, jotka surevat tyhjää syliä lapsettomuuden vuoksi. Paikka on tarkoitettu heillekin, jotka eivät ole koskaan saaneet lastenlapsia.

Tyhjän sylin muistelupaikka sai alkunsa oikeastaan seurakuntamme järjestämästä Tyhjän Sylin -illasta reilu kaksi vuotta sitten. Ilta sai hyvän vastaanoton, joten kirkkoneuvostossa ja kirkkovaltuustossa vietiin tyhjän sylin asiaa vähän pidemmälle. Kirkkovaltuutetut Eila Ranua ja Katja Koistila tekivät muistelupaikasta yhteisaloitteen. Aloite hyväksyttiin kirkkoneuvostossa ja kivi saatiin paikalleen syyskuun alkupuolella.

• Kun surulle on jokin konkreettinen paikka, se voi helpottaa surutyötä hiukan. Vakavasta asiasta on kyse, mutta olemme iloisia, että seurakuntamme lähti tähän mukaan, kertovat Katja Koistila ja Eila Ranua.

Haapajärven seurakunnassa on muistettu tyhjää syliä myös viime syksynä jumalanpalveluksessa. Viime vuonna syksyllä järjestettiin yksi jumalanpalvelus, jossa tyhjät sylit olivat esirukouksissa ja esimerkiksi jumalanpalveluksen musiikkikin oli mietitty tähän sisältöön sopivaksi. Tänä syksynä asiaa muistetaan esirukouksin pyhäinpäivän aamun jumalanpalveluksessa 4. marraskuuta.