Haapajärven seurakunnan pappilat

Laurikkalan pappila ja Pikkupappila

Laurikkalan pappila ja Pikkupappila on myyty, mutta seurakunnan toiminta Laurikkalassa jatkuu vielä niin kauan, että alkuvuodesta 2018 alkava seurakuntatalon peruskorjaus valmistuu.

Laurikkala on entinen kirkkoherran virkatalo, jossa sijaitsee nykyisin seurakunnan kirkkoherranvirasto, papiston työhuoneet, nuorisotoimisto sekä lähetystoimisto.  Lisäksi pappilan vanhassa salissa kokoontuvat monet seurakunnan pienpiirit.

Laurikkalan pappila on rakennettu vuonna 1862 ja peruskorjattu vuonna 1997.

Ronkaalan pappila

Ronkaala on paitsi Haapajärven pappien ensimmäinen virkatalo, myös pitäjän ensimmäisiä vakituisia asuinpaikkoja.  Tila on saanut nimensäPekka Ronkaisesta, joka on yksi kolmesta ensimmäisestä nimeltä tunnetusta haapajärvisestä.  Pekka Ronkainen asettui Ronkaalan tienoille 1500-luvun puolivälissä.  Pappilaksi Ronkaala muuttui vuonna 1693, jolloin sinne asettui asumaan seurakunnan ensimmäinen kappalainen Erik Wallenius.  Ronkaala on nykysinkin asuinkäytössä.  Samassa pihapiirissä sijaitsee Ronkaalan entinen päärakennus, kaupungin omistama 1700-luvulta peräisin oleva presidentti Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo.