Kyösti Niinikosken muistolle

Minut saavutti tänään tieto seurakuntamme pitkäaikaisen luottamushenkilön Kyösti Niinikosken pääsystä taivaan kotiin.  Haluankin esittää lämpimät surunvalittelut Tuulalle ja muille Kyöstin läheisille.  Muistamme heitä kaikkia esirukouksissa.
Haapajärveltä ei varmaankaan löydy kovin monta ihmistä, jolla ei olisi jonkinlaista kosketuspintaa Kyöstin elämään.  Hän toimi pitkään kunnallispolitiikassa ja erilaisissa järjestöissä.  Ansioistaan kotiseututyössä hän oli saanut kotiseutuneuvoksen arvon.  Seurakunnan luottamushenkilönä hän toimi jo tullessani Haapajärvelle vastavihittynä pappina yli 30 vuotta sitten.  Kyösti on ollut koko ajan kirkkovaltuuston sekä kirkkoneuvoston jäsen.  Seurakunnan johtoryhmässä teimme yhteistyötä monen vaalikauden ajan, kun Kyösti toimi kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana.  Tästä yhteistyöstä on monta hyvää muistoa.  Kohta lopuillaan olevalla vaalikaudella hän oli kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston jäsen sekä seurakuntatalon peruskorjausta varten perustetun rakennustoimikunnan jäsen.  Kirkkovaltuusto valitsi hänet myös yhdeksi seurakuntamme maallikkovalitsijaksi syksyllä pidettävään Oulun hiippakunnan piispanvaaliin.  Kyösti Niinikoski oli myös ideoimassa Haapajärven Urkujuhlia kirkkomme uusien urkujen valmistuttua vuonna 2002.
Kyöstin hengellinen koti oli lestadiolaisessa herätysliikkeessä, mutta hän oli myös tinkimättömän kansankirkollinen.  Näistä lähtökohdista sekä raittiusmiehenä ja hyvien tapojen vaalijana hän otti välillä ahkerasti ja tiukastikin kantaa moniin aikamme ilmiöihin niin kokouksissa kuin lehtien palstoillakin.  Monta kertaa hän kyseli, olinko huomannut, mitä hän oli lehteen jälleen kirjoittanut.  Olinhan minä.  Aina emme suinkaan olleet Kyöstin kanssa samaa mieltä, mutta hänen tyyliinsä kuului myös tyytyminen enemmistön päätökseen.  Kyöstin linja oli, että ”kun päätökset on tehty, mennään kuin köyhän talon porsaat kaikki samaa vakoa”.
Kyöstin kunnon heikentyminen alkoi näkyä jo keväällä, mutta monesti vielä aprikoin, mahtaako hän vielä lähteä ehdolle tulevan syksyn seurakuntavaaleihin.  Se jäi nyt arvoitukseksi.
Kyösti Niinikoski tunnettiin niin Haapajärvellä kuin ympäri Suomea innokkaana teenjuonnin eteenpäin viejänä.  Kaupungin teeisännän rooli ei ollut päälle liimattu.  Haudutetun teen puolesta puhuminen oli vakaumukseen verrattava ominaisuus.  Tuskinpa löytyy Suomesta toista pitäjää, jossa haudutetun teen henkeä vaalittaisiin niin hyvin kuin Haapajärvellä, Suomen teekaupungissa.  Esitänkin, että juomme kukin tahoillamme kupillisen haudutettua hyvää teetä Kyöstin muistolle!
Kari Tiirola
Lääninrovasti